Kiss György

Kiss György +36 30 884 8296 | villa@frekvent.com

Az Európában forgalmazott targoncavilláknak meg kell felelniük az ISO 2330 szabványnak, ami előírja hogy ezeket milyen vizsgálati módszerekkel kell ellenőrizni. A szabvány biztosítja, hogy csak jó minőségű alapanyagból, megfelelő gyártástechnológiával készült emelővillák kerüljenek a targoncákra. Természetesen a gyártók többféleképpen is ellenőrizhetik a termékek tulajdonságát, minőségét, de az alábbiakon minden gyártott típusnak át kell esni.

Törött villatartó köröm

Törött villatartó köröm.

A mintadaraboknak háromféle teszten kell átesniük és repedésvizsgálatot is kell rajtuk végezni.

1. Statikus terhelési teszt

A statikus terhelési teszt során az 5.500 kg-nál kisebb teherbírású villákat a néveleges teherbírásuk háromszorosával terhelik meg, a néveleges teher-tömegközéppontjukon, 30 másodpercig. Ez azt jelenti, hogy például egy 80x40x1.200-as emelővillát, aminek a teherbírása 1.000 kg 500 mm-es teher-tömegközépponttal  egy 3.000 kg-os próbateherrel terhelnek meg úgy, hogy annak a tömegközéppontja 500 mm-re legyen a villa tövétől. A villa rögzítésének olyannak kell lennie, ahogy az emelőgép villakocsiján is rögzítik. A terhet fokozatosan, ütés nélkül kell ráengedni a villára. A villákat kétszer kell tesztelni, és maradandó alakváltozást nem szenvedhet.

A terheléses teszt során a teher tömegközéppontjának a villa névleges teher-tömegközéppontjában (D) kell lennie.

A videón egy terhelési teszt látható.

2. Ütőműves teszt

Az ütőműves teszthez egy mintadarabot ki kell vágni a villából vagy a villa anyagából készült, a villával megegyező hőkezelésen átesett munkadarabból. Ebbe a meghatározott méretű próbatestből egy V-alakot kivágnak, majd egy Charpy-féle ingás ütőművel eltörik.

A töréshez szükséges ütőmunka legalább 27 J kell, hogy legyen -20 °C-on.

Charpy-féle ütőműves teszt a gyakorlatban

3. Fárasztásos teszt

A fárasztásos teszt során állandó amplitudóval, maximum a teherbírás 1,25-szörösével kell terhelni a villát. A frekvencia maximum másodpercenként 10 lehet. A z ütéseket legalább 1 millió alkalommal meg kell ismételni. Ennél a módszernél szintén a targoncáéval azonos felfogatást használnak és a névleges teher-tömegközépponton terhelik a villát. A teszt után a villa nem lehet repedt vagy deformálódott.

4. Repedésvizsgálat

Repedésvizsgálatot is kell végezni, roncsolásmentes módszerrel. Ez általában mágnesporos vizsgálattal történik.

Mágnesporos vizsgálat

Az emelővilla a targonca olyan kritikus szerkezeti egysége, aminek törése esetén a teher lezuhan. Ezért nem csak a gyártó felelőssége fontos, de figyelemmel, rendszeres ellenőrzéssel kell követni az üzemeltetőnek és az emelőgépeket vizsgáló szakértőnek is.