Kiss György

Kiss György +36 30 884 8296 | villa@frekvent.com

A hidraulikus villahosszabbítók alkalmasak arra, hogy a hosszukat hidraulikus vezérléssel kis lépésekben változtassuk a teljesen összecsukott állapottól a teljesen kitoltig. Segítségükkel gyorsan lehet váltani különböző méretű rakományok között, lehet rakodni egy teherautót egy oldalról vagy egy szűk raktárban ki lehet használni a helyet egy mélyebb polcrendszerrel. A hidraulikus villák egy része alkalmas a rakomány kitolására vagy behúzására is, ami azt jelenti, hogy fel lehet venni az összehúzott villával a terhet és azt kitolt villával le lehet tenni, vagy akár ugyanezt fordítva is.

Hidraulikus teleszkópos kitolóvilla. Piros színnel van jelölve a villapapucs, azaz a mozgó rész.

Ezek a hidraulikus kitolóvillák is különböző méretekben készülnek, akár csak a hagyományos targoncavillák. Rögzítésük megegyezik a targoncavilláéval, ugyanúgy felszerelhetőek FEM2, FEM3 és FEM4 villakocsikra. az eszközök fő jellemzője az összecsukott és kitolt hosszuk. Természetesen ez a két méret egymással csak arányosan nőhet. Egy 1.200 mm-re összetolt villát például 850 mm-t lehet még kitolni, tehát a teljes hossza 2.050 mm lehet. Fontos különbség a hagyományos és a kitolóvilla között, hogy ugyanannál a teherbírásnál a kitolóvilla keresztmetszete nagyobb. Amíg egy hagyományos FEM2-es villakocsira szerelt 2,5 t/pár teherbírású villa keresztmetszete 100×40 mm-es, addig egy kitolóvilláé már 161/169×57 mm-es. Azaz 161 mm széles a villa álló része, 169 mm széles a villa mozgó része és 57 mm vastag a kitolóvilla. Egyes rakományoknál már problémát jelenthet, ha a villák ennyivel vastagabbak.

Rakodás kitolóvillával.

A kitolóvilla előnyös tulajdonsága más hasonló adapterekkel szemben a kicsi saját tömeg. Egy kisebb FEM2-es villapár mindössze 178-206 kg, egy nagyobb FEM3-as pedig 189-217 kg. Ezzel szemben egy pantográf-típusú kitolóadapter 450-700 kg saját tömegű. Így a kitolóvillák használata esetén nagyobb maradék teherbírása marad a targoncának. Mivel az eszköz használatával folyamatosan változhat a teher-tömegközéppont, a gépkezelőnek ismernie kell a targonca tényleges teherbírását különböző terheléseknél.

A kitolóvillák működtetéséhez egy szabad hidraulikakörre van szükség. Ennek a hidraulikakörnek az egyik ága be van kötve az egyik kitolóvillába, a másik ága pedig a másikba. A két villa össze van kötve egy harmadik hidraulikacsővel, ami a villákba szerelt egy vagy két hidraulikus munkahengert köti össze. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az egyik villa munkahengereibe mindig annyi olaj kerül, mint amennyit a másik villa működtetett munkahengerei kiszorítanak. Ez a kulcsa a teleszkópos kitolóvilla egyik legfontosabb tulajdonságának, azaz hogy a villák mindig szinkronban mozogjanak mindkét irányban.

Összekötött munkahengerek a kitolóvillákban.

A kitolóvillák álló része a hagyományos villa anyagából készül, hagyományos gyártási eljárással. Tehát adott egy olyan erre a célra gyártott villa, aminek nagyobb a keresztmetszete, rövidebb a vízszintes része és a vége csak el van vágva, nincs összeszűkítve rakodáshoz. A gyártó ezt a villát fúrja ki függőlegesen, és vízszintesen, azaz ebben a villában lesznek a hidraulikaolaj csatornái és a munkahengerek. A munkahengerek egyik fele az álló villába, másik fele a mozgó villapapucsba csatlakozik.A mozgó papucs falvastagsága 4-5 mm, de az alján egy cserélhető felhegeszthető lemezzel van megerősítve. A hidraulikus kitolóvilla előnye, azaz hogy szerkezet, egyben a hátránya is. A villa sérülékenyebb, mint egy robosztus kitolószerkezet, érzékenyebb az ütközésekre, kopásra. Megfelelő használat esetén viszont csak a cserélhető kopóbetétjei kopnak jobban.

Világosszürke színnel szerepel a képen a villa cserélhető kopóbetéte.

Vállaljuk egyedi ajánlatok készítését KOOI és KAUP kitolóvillákra vagy olyan villapozícionálókra, ami kitolóvillákkal vannak szerelve. Targoncáját műhelyünkben fel is tudjuk szerelni ilyen adapterekkel.

Az alábbi videón meg lehet nézni, hogy hogyan működnek KOOI hidraulikus kitolóvillák, összehasonlítva a pantográfos kitolókkal: